Pieczone Oponki z Polewą z Nutelli

Już jutro tłusty czwartek. Myślę, że z tej okazji warto upiec coś własnego. :) Wiadomo, najlepsze byłyby pączki domowej roboty. Ja postanowiłam przygotować ich alternatywną wersję - pieczone oponki. Co najważniejsze, nie musimy ich smażyć na głębokim tłuszczu, dzięki czemu są zdrowsze oraz szybsze w wykonaniu. Polecam więc głównie dla osób które chciałaby coś przygotować, ale jednak nie mają siły na zabawę ze smażeniem:) W smaku równie dobre, jak te smażone, świeże również na następny dzień. W moim przypadku z polewą z nutelli, ale wspaniale smakują także z cynamonową i cytrynową :)

Składniki na 12 sztuk

Oponki
  • 100 g masła
  • szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • jajko
  • opakowanie cukru wanilinowego

Polewa
  • ¾ szklanki cukru pudru (100g)
  • 3 łyżki nu telli
  • ok 2 łyżki mleka

Do dekoracji
  • kolorowa posypka
  • orzechy

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy 50 ml ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko. Wyrabiamy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy przestygnięte masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od boków miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. 

Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, następnie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.  Za pomocą wycinarki lub szklanki, kieliszka, pucharka o średnicy ok 10 cm wycinamy z ciasta duże koła. Następnie przy użyciu np kieliszka o średnicy ok. 4,5 cm, w środku każdego dużego wycinamy małe kółko. Gotowe oponki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Wyrośnięte oponki pieczemy przez około 8 minut. Powinny być przyrumienione od góry. 

Po przestygnięciu oponek przygotowujemy polewę. W misce, za pomocą miksera ucieramy cukier puder z nutellą i mlekiem na gładką masę. Maczamy pączki w polewie. Posypujemy posypką lub orzechami, czekamy aż polewa zastygnie. 

Smacznego ;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz